Preletači – Palanka pri vrhu, Smederevo u zlatnoj sredini…

SMEDEREVSKA PALANKA/SMEDEREVO/KOVIN, 26. jun 2018 – Portal kojenavlasti.rs objavio je ovih dana podatke o broju i strukturi odbornika preletača u gradskim i opštinskim skupštinama u Srbiji u poslednje dve godine. Prema očekivanju, na čelu je jedna beogradska opština – Stari grad, ali blizu vrha je i Smederevska Palanka, koja deli od 13. do 31. mesta među 170 jedinica lokalne samouprave. Smederevo je u „zlatnoj sredini“, mada bliže čelu, Kovin je jedva „izborio opstanak“, a Velika Plana se uopšte ne pominje, da li zbog nedostatka podataka ili su tamo odbornici stvarno tvrdoverni – znaju Planjani.  Podsećamo, reč je o podacima o preletačima samo u poslednje dve godine, do 15. juna ove. Naravno da je preletanje bilo mnogo prisutnije pre 5-6 godina, u vreme prvotne promene vlasti, ali se ispostavilo da nije završeno, da nije „ko preleteo preleteo, aj’ sad da radimo“, proces traje i ne vidi mu se kraj. A i bilo je izbora u nekim opštinama i gradovima u međuvremenu, među ostalim i u Smederevskoj Palanci, što je dalo novi elan preletačima. Tako trenutno vlast na nivou Srbije ima 4691 odbornika, a opozicija 1960. Ključna reč je „trenutno“ jer je situacija krajnje fluidna, menja se iz dana u dan.Uglavnom, prema poslednjim podacima, od redovnih lokalnih izbora u Srbiji 24. aprila 2016. godine,  preletača ima u više od polovine gradova i opština u Srbiji. U periodu od nešto više od dve godine zabeleženo je više od 500 slučajeva stranačkog preletanja ili, kako to na portalu precizno navode – 531 slučaj.

Najveći broj preletača, skoro 45 odsto, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini vlast ili deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji. Od ukupno zabeleženih 531 preletanja u 94 opštine, 238  odbornika je do sredine juna  2018. godine prišlo SNS-u. Međutim, ono što je zanimljivo i samo po sebi svedoči o političkom „poštenju“ izabranih predstavnika građana, jeste činjenica da su zabeleženi i slučajevi preletanja iz SNS u druge stranke, a u najvećoj meri su to bili slučajevi u gradovima i opštinama gde su naprednjaci opozicija kao što su Šabac i Paraćin. Pogađate, u ovim opštinama su se odbornici Srpske napredne stranke pridružili vladajućoj većini. Tako su iz SNS, u poslednje dve godine, u druge stranke ili nezavisne odbornike prešla 32 odbornika.

Ima i slučajeva kada cela odbornička grupa pređe iz jedne u drugu u stranku. Jedan od takvih slučajeva zabeležen je kada je pokret Boška Ničića “Zajedno za Krajinu“, nakon redovnih izbora u Zaječaru u aprilu 2017. godine, kolektivno preleteo u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, mimo izborne volje građana, dobila dodatnih 7.358 glasova. Ako je neko zaboravio, upravo je Boško Ničić svoju kampanju temeljio na “političkom obračunu” sa SNS. Slična situacija se dogodila u Brusu, kada su odbornici Nove Srbije takođe kolektivno preleteli u SNS, promenivši volju 5.211 birača. U Smederevu se to dogodilo ranije, sećaju se Smederevci, kada je gradonačelnica sa svim odbornicima „Pokreta za Smederevo“ u junu 2013. prešla u SNS. Za osvojenih više od 11.000 glasova “Pokretu za Smederevo“ pripalo je 20 mandata, a SNS je imao glasova dovoljno za 9 odbornika.

Najinteresantnija situacija se ipak dogodila i u Tutinu, gde SNS na lokalnim izborima nije dobio ni jedno odborničko mesto. Međutim, zahvaljujući koalicionom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, SNS je dobio pozicije odlučivanja u Tutinu, iako bez odbornika.

U poslednje dve godine evidentirano je i 97 slučajeva napuštanja stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika. Ovakve situacije zabeležene su, između ostalih, kada su odbornici SNS prešli u samostalne odbornike u Paraćinu, DS-a u Pančevu i Inđiji, kao i odvajanje odbornika “Dosta je bilo“ usled dešavanja sa ovim pokretom na republičkom nivou, kakav je slučaj i u Smederevu, gde su formirali odborničku grupu „Budimo Smederevo“.

S obzirom da preletanje traje i ne prestaje, ukoliko se dogodi nov slučaj, za nešto od onog što je ovde napisano znate da nije tačno, ili se u međuvremenu se promenilo, možete i sami da pomognete ažuriranju baze podataka na http://kojenavlasti.rs/api/posaljitePromenu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!